"Ja sil' akal' oli hirsiukko, humppa, humppa hei!"
Hei hei heinäkuu, tervetuloa elokuu! Kyllä kesä on kiitänyt ja meidän projekti etenee hitaasti mutta varmasti. Ajatella, siitä on jo kolme kuukautta, kun ostimme talon! 3/8 remonttikuukaudesta on jo käytetty. Viime kuun alussa odottelimme hirsimiestä paikalle tontille, mutta sitten ilmeni, että hän oli loukkaantunut/sairastunut, eikä päässyt tekemään Röttelöä. Tämähän voisi olla täysi katastrofi tällaiselle työmaalle!
Onneksi kävi onni onnettomuudessa, ja Joonas on käynyt hirsikurssin muutama vuosi sitten ja hirsifirman omistaja lupasi konsultoida meitä avuksi. Joten eikun vaan rohkeasti itse tekemään. Tiedän, että käsin veistetty hirsitalo on ollut Joonaksella haaveena tehdä joskus itse. Vaikka kesämökiksi. Nyt tuo toive toteutui nopeammin kuin arvasimme. Noh, ei siinä, moottorisaha komeaan käteen ja tekemään. Onneksi kyseinen hirsifirma pystyi toimittamaan meille hirsikuorman, niin ei tarvinnut sentään lähteä hirsiä pystymetsästä hakemaan. Tässä Silvi ja Joonas talon uusien hirsien päällä työmaata ihmettelemässä.
Miten niitä hirsiä sitten korjataan? Noh, ensin tietty otetaan vanhat pois. Meidän projektissa huonoja hirsiä oli rungon kolme ylintä hirsikerrosta kokonaan, muutamassa kohdassa siitä alaspäinkin, ja välipohjan kaikki hirret. Osa talosta on ollut vuosikymmeniä käyttämättömänä, ja kylmän ja lämpimän talon osan väliin on päässyt kondensoitumaan kosteutta, joka ei ole tulettunut pois. Asiaan on vaikuttanut myös kylpyhuone, ja yläkerran keittiö, joissa on ollut ihan selviä kosteusvaurioita.
Tässä video hirsiseinän kaatamisesta. Olohuoneeseen tulee osa vanhaa olohuonetta ja osa entistä "varastohuonetta" joka oli ollut kylmillään 1970-luvulta lähtien. Nyt ne ovat samaa tilaa. Nämä purettavat hirret olivat sieltä terveimmästä päästä ja nämä hyödynnetäänkin korjaustöissä uudelleen.
Tässä näkymä "uudessa olohuoneessa"
Onni kävi onnettomuudessa katon osalta, kun kävi ilmi että kattoa pitää korottaa ja se menee näin ollen kokonaan uusiksi. Rahan menoahan tuossa tulee lisää, emmekä olleet ajatelleet tehdä katolle mitään, mutta hirsihommien osalta tuo helpotti työtä. Pystyimme purkamaan katon tieltä ja nostamaan vanhat hirret pois ja laittamaan uudet yläkautta. Seinän välissäkin olevien hirsien vaihto onnistuu, mutta kyllä se vaatii hieman enemmän hikoilua kuin suoraan päällekkäin uusien hirsien latominen.
Työvaiheet menevät hirsikorjauksessa jotakuinkin näin: Ensin otetaan moottorisahalla vanhat pois. Hirsivaralla piirretään uusi hirsi sopimaan yhteen alla olevan hirren kanssa. Tämän jälkeen taltalla, vuoluraudalla ja moottorisahalla veistetään uusi hirsi piirtolinjojen mukaan. Hirsi istutetaan vanhan päälle, tehdään reikä, ja puutapilla tuetaan hirret vielä paikoilleen tuon reiän kautta. Lopuksi tilkitään raot pellavanauhalla. Ja sitten taas toistetaan. Yksin tämä ei kylläkään onnistu. Vaikka Joonaksellakin on lihaskunto kohdillaan, tarvitaan näiden hirsien liikutteluun vinssi ja pari talkoolaista avuksi.
Tässä kuvia työstetyistä hirsistä ja meidän "hirsimiehestä" työssään.
Näissä kuvissa näkyy vaihdettuja hirsiä sinisen pressun "valaisemana". Alemmassa kuvassa näkyy myös katkaistut kattotuolit, jotka jouduttiin katkaisemaan hirsitöiden tieltä pois.
Olipa kiva löytää tämä blogi! Nykyään taitaa kaikki muut paitsi minä olla Instagramissa, ja minä tykkään lukea enemmän kuin mitä Instagram-julkaisuissa yleensä on tarjolla. Varsinkin näissä remonttiaiheissa! Mielenkiintoinen projekti teillä käynnissä, hatunnosto urakasta ja etenkin sen aikataulusta!
VastaaPoistaMeillä hipsitään loppusuoralla (jos muuttoa voi pitää maalina, vaikka ei siihen kylläkään hommat lopu), pari vuotta ollaan enemmän ja vähemmän intensiivisesti laitettu kuntoon entistä mummolaani, 1800-luvun lopun hirsitaloa. Viime hetken paniikki vaivaa, putkimies on kadonnut ja viikon päästä alkaa esikoisen eskari ja olisi pakko jo asua taloa... Niin ja vauvakin syntyy kuukauden päästä :D Tätä projektia voi kurkata blogista http://tarinoitapenttilasta.blogspot.fi
Jään kuulolle teidän projektin suhteen!
Ps. Meidän toistaiseksi vielä kuopus on Silvia, ja aika usein lyhenee puhutellessa Silviksi. Mietin ihan hetki sitten, olisiko "pelkkä" Silvi mennyt maistraatissa läpi. Näköjään olisi :)
Hei vaan Sanna! Tervetuloa Röttelön pariin! Ja täytyypäs käydä kurkkaamassa teidänkin projektia jahka kerkeän. Ja hei ihana, Silvia -muoto oli meillä kauan mietinnässä myös. Meidän Silvi oli ristiäisten aikaan 20. Silvi elossa yhtä aikaa Suomessa. Eli melko harvinainen, mutta on Silvejä ollut Suomessa tilastojen mukaan jo 1800-luvulta lähtien aina muutama. :)
Poista